Fra frø til plante - sådan gør du

 

Forspiring - såning indendørs

 

Mange af de blomster, vi elsker allemest, hører egentlig hjemme under varmere himmelstrøg end de danske. For at skåne dem mod frost og kuldenætter og for at de kan nå at udvikle sig og blomstre, bliver man derfor nødt til at så dem indendørs i løbet af foråret og vente med at plante dem ud i have eller drivhus til omkring midt i maj, hvor der ikke længere er risiko for frost. Det kaldes forspiring. Typisk begynder man at forspire omkring midt i marts. Nogle frø er hurtige om at spire, andre kan være flere uger om det. At se til sine såpotter for at tjekke, om frøene er spiret, er et af forårets højdepunkter.

1. Fyld en lille potte med såmuld. Små potter af plastik er bedst.

2. Vand og vent til væden har fordelt sig, helst nogle timer eller natten over. Er jorden alt for drivende våd, er der nemlig risiko for, at frøene rådner.

3. Drys nogle frø i potten. Pas på at frøene ikke kommer til at ligge for tæt. Og nøjes endelig med én type frø i hver potte. Sæt et navneskilt i, så du ved, hvad du har sået.

4. Drys et tyndt lag såmuld hen over frøene.

5. Sæt potten i et minidrivhus.

6. Stil minidrivhuset lyst, men ikke i direkte sol. Et nord- eller østvendt vindue er det bedste.

7. Pas potterne med vand. De må hverken tørre ud eller blive for våde. Det bedste er at vande forsigtigt med en forstøver – så er det let at styre vandmængden, og man risikerer ikke at skubbe rundt på frø og spirer.

8. Så snart de små planter er så store, at man kan håndtere dem, er det tid at prikle dem ud.

 

 

PRIKLING

Planter kan ikke udvikle sig, hvis de står for tæt. Det er derfor nødvendigt at adskille de små spirer og plante dem over i hver deres lille potte eller i egentlige priklebakker, hvor de kan få

plads og mulighed for at udvikle deres eget rodnet. Det kaldes at prikle.

 

Sådan gør du:

1. Fyld såmuld i nogle nye små potter eller i en decideret priklebakke, der er en stor bakke med mange huller i.

2. Vand mulden godt igennem.

3. Lav huller til de små planter med en priklepind. En blyant kan også bruges.

4. Lirk hele jordklumpen med de små spirer ud af potten fra mindrivhuset, og nulr den forsigtigt i hånden til de små planter løsner sig og er lette at adskille. Vær varsom med

ikke at røre direkte ved rødderne!

5.  Løft nu én for én planterne op i bladene og dump dem ned i hullerne i deres nye potter.

6. Tryk jorden let til omkring planterne, og stil dem tilbage i vindueskarmen. De behøver ikke længere minidrivhuset.

7. Vand forsigtigt de små planter med en forstøver, når jorden virker tør, og drej indimellem potterne, så planterne ikke bliver alt for skæve og ranglede af altid at strække sig samme

vej efter lyset.

8. Flyt planterne ud på deres endelige voksested i have eller drivhus, når al fare for frost er drevet over, typisk i maj måned. Hvis man venter til midt i maj, kan man prikle sine småplanter direkte ud i haven under en fiberdug.

 

 

SÅNING UDENDØRS

Alle de blomster, der er hårdføre, kan sås direkte på voksestedet. Det er på mange måder meget lettere end at forkultivere, fordi frøene får de rigtige betingelser fra starten og man slipper for at alt rodet med at have minidrivhuse og små potter stående i vindueskarmen. (Man kan også så ikke-hårdføre frø i haven, når det er varmt nok, men de er som regel længe om at udvikle sig og vil i givet fald først komme i blomst sidst i august.) Kornblomster, jomfru i det grønne, dusksalvie, solsikker og morgenfrue hører til de typiske hårdføre sommerblomster, som med fordel kan sås direkte på voksestedet.  

                      Når man købt sine frø og har de knitrende, lokkende frøposer liggende på køkkenbordet, kan man meget nemt fristes til at så allerede først i april, især hvis påsken ligger på det tidspunkt og det er lunt i vejret. Men tjek alligevel om jorden er varm nok. Du kan gøre det på to måder. Enten kan du stikke en spade i jorden og forsøge at grave lidt. Hvis jorden er kold og tung og klistrer så meget til spaden, at det ikke er sjovt at grave, er jorden ikke varm nok. Du kan også stikke et jordtermometer i jorden og se, hvor varm jorden er helt konkret. Er den under 5 grader, er den for kold. Og så kan det bedre betale sig at vente, simpelthen fordi frøene risikerer at rådne i stedet for at spire, hvis jorden er for våd og for kold.

 

Sådan gør du

 

1. Grav et stykke jord igennem, og riv det fint. Hvis der ikke har ligget et bed før, skal du forberede jorden.

2. Lav nogle riller i jorden med ca. en halv meters mellemrum og så frøene i rillerne, frem for at drysse dem ud over det hele. Sår man ikke i rækker, kan det nemlig meget hurtigt bliver svært at skelne mellem de såede kimplanter og kimplanter og ukrudt. Man kan enten

så i lange rækker, som siden udtyndes. Eller man kan så i korte rækker, såkaldte såbede, og flytte planterne ud i længere rækker med den rigtige afstand, når de er spiret.

3. Dæk de nysåede rækker med fiberdug, der fungerer som et drivhus og beskytter både mod frost og sultne fugle.

4. Når frøene er spiret bliver man nødt til at tynde ud, selvom det kan være svært at

få sig selv til at fjerne de små fine planter. Men hvis man ikke gør det, har hver enkelt plante ikke nok plads til at udvikle sig, og bliver aldrig til den store plante med masser af blomster, man havde forestillet sig. Nogle frø er ganske vist så store, at man kan så dem med den rigtige

afstand fra starten – ærteblomster og solsikker, f.eks. Men rigtig mange frø er så små, at man ikke kan undgå at så for tæt. Og så skal der altså tyndes ud! Hver plante skal have

plads til at nå sin fulde størrelse: Solsikker skal have mindst 25 cm mellem planterne, mens dusksalvie kan stå med kun 5 cm mellem planterne.  Mange udtyndingsplanter kan sættes i en ny række eller et andet bed, og vokse videre derfra.

 

Man kan nå at så nogle af sine yndlingsblomster flere gange, hvis man begynder tidligt. På den måde vil man have friske blomster fra sidst i juni til langt ud på efteråret.

 


Isabella Smith ApS Hesede Hovedgård 3 4690 Haslev
Tlf. 70 70 14 14 CVR 25662318 Kundeservice og handelsbetingelser >>


Copyright © 2018 Isabella Smith All Rights Reserved.